Hulp nodig? Bel 0314 365975

Ouderlijk gezag

Heb je als vader automatisch ouderlijk gezag over je kind?

Wanneer je niet getrouwd bent en geen geregistreerd partnerschap hebt, word je bij de geboorte van je kind niet automatisch aangemerkt als vader. Erkenning van het vaderschap, direct na de geboorte, is een logische en eenvoudige stap om dit snel te regelen. Een even logische en eenvoudige stap is het om als vader het gezamenlijk gezag over het kind aan te vragen. Want nee, ook het gezamenlijk gezag is in Nederland geen vanzelfsprekendheid als je niet getrouwd bent met de andere ouder van je kind. Helaas wordt deze laatste stap vaak vergeten.

Ouderlijk gezag na een relatiebreuk

Zolang je gelukkig bij elkaar blijft is er meestal niets aan de hand, maar wanneer je samen of één van jullie besluit de relatie te beëindigen, kunnen jij en je kind in een problematische situatie terechtkomen. Bijvoorbeeld als je ex-partner met het kind naar het buitenland wil vertrekken of wanneer er beslissingen moeten worden genomen over medische behandeling of de schoolkeuze. Het is dan belangrijk dat je alsnog op korte termijn het ouderlijk gezag verwerft. Je gaat naar BOOM! Advocatuur & Mediation als je daarbij geholpen wilt worden. Dat kan bijvoorbeeld via mediation of – als dat nodig is – een juridische procedure.

Erkenning

Ben jij de biologische vader van je kind, maar hebben jij en de moeder de erkenning van je kind nog niet geregeld bij de burgerlijke stand? Dan kun je met vragen hierover ook terecht bij BOOM! Advocatuur & mediation.

Wil je meer weten over ouderlijk gezag? Neem dan contact op met Annewieke van der Boom via (0314) 36 59 75